Het vmbo en mbo zijn al lang niet meer de “ondergeschoven kindjes” van het onderwijs. Dat blijkt uit verschillende beleidswijzigingen die de rijksoverheid de afgelopen maand aankondigde. Mbo’ers worden wettelijk erkend als studenten en mogen langer over hun opleiding doen. Ook komt er meer geld voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en beroepsonderwijs. Als innovatieve partner voor het onderwijs juicht Edupower deze positieve ontwikkelingen van harte toe.

Met de maatregel dat deelnemers aan een mbo-opleiding in 2020 studenten gaan heten, komt onderwijsminister Van Engelshoven tegemoet aan een langdurige wens. De naamswijziging heeft concrete gevolgen omdat studenten in aanmerking komen voor verschillende kortingen en lidmaatschappen. Maar het is vooral ook een teken van waardering voor het mbo als een volwaardige en serieuze opleiding.

Daarnaast mogen mbo’ers vanaf volgend jaar langer over hun opleiding doen. Op dit moment krijgen scholen nog minder geld naarmate een student langer over zijn opleiding doet. Dit creëert een financiële prikkel voor scholen om jongeren te weigeren die meer tijd nodig hebben voor een opleiding. Dat budget moet vanaf volgend jaar anders worden verdeeld, kwam de ministerraad afgelopen vrijdag overeen.

Tot slot komt er ook extra geld vrij voor techniekonderwijs in het vmbo en voor samenwerkingen tussen mbo en bedrijfsleven. Scholen moeten voor 1 april volgend jaar een regionaal plan maken voor techniekonderwijs. Op basis hiervan komen ze in aanmerking voor een deel van de hiervoor beschikbare 100 miljoen euro. Minister Slob (Onderwijs): “Gelukkig staan de scholen in de startblokken om hiervoor samen met het bedrijfsleven plannen te maken.”

De aankondiging volgt op een reeks toekenningen uit het Regionaal Investeringsfonds mbo.  In totaal wordt 21,5 miljoen euro geïnvesteerd in zeven nieuwe samenwerkingsverbanden tussen mbo en bedrijfsleven. Het doel is dat studenten al tijdens hun opleiding met state of the art technieken werken.

Om alle hiervoor nodige laptops en technische apparatuur van stroom te voorzien, is Edupower een onmisbare partner in uw project. De verplaatsbare laptopzuil is ideaal voor wisselende opstellingen die daarbij komen kijken. Geen wonder dat 85 procent van de mbo-scholen al gebruik maakt van de verplaatsbare laptopzuil!  

Deze maand is er een nieuwe aanvraagperiode voor het Regionaal Investeringsfonds mbo. Wilt u ook meer budget voor uw project aantrekken? Doe mee en vraag een vrijblijvend adviesgesprek met Edupower aan om te kijken hoe we de techniek voor uw project kunnen realiseren.