Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de handel tussen de Friese stammen en het oude Rome diepgaander was dan voorheen werd gedacht. Wij ontvingen deze mooie foto van een laptopzuil bij het Koninklijk Nederlands Instituut Rome. Volgens de directeur bedrijfsvoering zijn haar Italiaanse en Nederlandse collega’s erg enthousiast over de zuil.

Dat de zuil na tweeduizend jaar nog steeds in zo’n goede staat verkeerd, is te danken aan het robuuste ontwerp en het gebruik van duurzaam aluminium. Hierdoor is de zuil ook veel lichter dan de marmeren zuilen die we van de Romeinen gewend zijn. Dit verklaart ook hoe de zuil de lange reis van boven de Rijn heeft gemaakt. De verzwaarde voetplaat is voorzien van wieltjes, waardoor deze eenvoudig kan worden gekanteld en naar zijn bestemming worden gerold. De zuil werd waarschijnlijk gebruikt om de apparatuur van de keizerlijke filosofen weer op te laden.

De vondst onderschrijft dat het Groningse vakmanschap wijdverspreid is in Europa. Eerder werden al laptopzuilen gevonden in België. Heeft u ook laptopzuilen op een bijzondere plek gezien? Stuur ons een foto!