Voldoet uw bekabeling aan de arbowet?

Plaatsonafhankelijk, flexibel of eenvoudigweg “nieuw” werken levert uw organisatie veel voordelen op. Maar het gebruik van stekkerblokken en haspels creëert ook veiligheidsrisico’s die u moet aanpakken om aan de Arbowet te voldoen. Op het gebied van kabelmanagement gaat het met name om struikelgevaar, hygiëne, kortsluiting en zelfs brandgevaar.

Met de ingang van de Nieuwe Arbowet in juli 2017 moet elk bedrijf een preventiemedewerker in dienst hebben. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om gevaarlijke arbeidsomstandigheden te voorkomen. De verplaatsbare laptopzuil is een praktische, duurzame en mooie oplossing om dit te bereiken.

Minimaliseer struikelpartijen

Het Arboportaal van het ministerie voor Sociale Zaken waarschuwt specifiek voor het struikelgevaar dat wordt veroorzaakt door losliggende snoeren. Deze kunnen ongemerkt lussen vormen waar werknemers, klanten en andere bezoekers in stappen.

Ernstiger nog is het gevaar van slecht geïsoleerde, geknakte en beschadigde snoeren. In combinatie met een omgevallen glas water of lekkage creëert dit een serieus elektrocutiegevaar.

Beide risico’s kunnen ernstig letsel tot gevolg hebben, waar uw organisatie aansprakelijk voor is. De oorzaak is vaak ongeorganiseerde bekabeling van lage kwaliteit. De oplossing is professioneel kabelmanagement dat een passende oplossing biedt voor uw gebouw.

Geef brand geen kans

Bij het plaatsen en gebruik van een elektrische installatie is brand het ernstigste gevaar om te voorkomen. Niet voor niets stelt de Arbowet (Art. 3.4, lid. 2): “In een elektrische installatie zijn doeltreffende maatregelen genomen tegen het gevaar van brand.” Om aan deze wettelijke eis tegemoet te komen, wordt in het Bouwbesluit geadviseerd te voldoen aan de laagspanningsnorm NEN 1010. Elke laptopzuil van Edupower wordt daarom CE gekeurd volgens deze norm.

Ondanks deze normen is verkeerd gebruik van elektrisch apparatuur nog steeds een van de meest voorkomende oorzaken van brand, aldus de Brandweer (https://www.consumentenbond.nl/inboedelverzekering/elektrische-apparatuur-vaak-brandhaard). Zo worden verlengsnoeren en stekkerdozen vaak doorgelust, terwijl deze hier niet op zijn berekend. Haspels worden regelmatig opgerold gebruikt, waardoor deze bloedheet worden. En vaak gebruiken grote kantoren nog huis, tuin en keukenoplossingen die onvoldoende geïsoleerd of robuust zijn voor een professionele omgeving (https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/elektriciteit)

Met de verplaatsbare laptopzuil pakt u al deze risico’s in een keer aan. De laptopzuil biedt voldoende bereik dat doorlussen of gebruik van haspels onnodig wordt en voldoende capaciteit dat alle digitale devices kunnen worden aangesloten. Dit alles binnen een robuuste aluminium behuizing. Het stevige, opvallend gele PUR-snoer van de vloerzuil krult niet, waardoor het geen gevaarlijke lussen vormt. Het gespiraliseerde snoer van de plafondzuil loopt helemaal niet via de vloer, maar sluit u eenvoudig aan op het plafond.

Lees meer over de technische kwaliteiten van de laptopzuil

Bespaar tijd en kosten bij kortsluiting

Een ander risico ontstaat wanneer werknemers digitale devices en adapters van uiteenlopende kwaliteit gebruiken (Bring Your Own Device). Dit kan al snel tot piekbelasting of kortsluiting leiden. Het sturen van een gecertificeerde monteur om het probleem te identificeren en de stop om te zetten kost dan veel geld. In zo’n geval kan het verstandig zijn een optionele installatieautomaat in te bouwen in de laptopzuil. Bij piekbelasting wordt alleen de zuil uitgeschakeld, en niet de hele groep. Bovendien kunt u de zuil weer in gebruik nemen zonder tussenkomst van een dure externe.

Voorkom stofnesten op de werkplek

Onhygiënische werkplekken vormen niet alleen extra risico op en bij brand, maar zijn ook een direct gezondheidsgevaar. De Arbowet gebied daarom (Art. 3.11, lid 2): “Het oppervlak van vloeren, muren en plafonds van arbeidsplaatsen is zodanig, dat deze ten behoeve van de hygiëne op de arbeidsplaats kunnen worden schoongemaakt en onderhouden.”  (link: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/werkplaatsnormen)

Het probleem in veel moderne kantoren is dat losliggende kabels en stekkerblokken stofnesten creëren die onbereikbaar zijn voor schoonmakers. Onder tafels of in open werkplekken komen daar ook nog broodkruimels en andere etensresten bij, wat ongedierte aantrekt. Hierdoor stijgen uw schoonmaakkosten en neemt de levensduur van apparatuur af. Maar een stoffige werkomgeving is tevens demotiverend voor werknemers en komt onprofessioneel over op klanten.

Het Arboportaal adviseert in haar arbeidshygienische strategie dit soort problemen bij de bron aan te pakken (link: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbeidshygienische-strategie ). In dit geval is de oplossing georganiseerd kabelmanagement. Met professionele oplossingen zoals de verplaatsbare laptopzuil creëert u een schonere werkplek tegen lagere kosten.

Wat kunt u doen om uw organisatie veiliger en efficiënter te maken? Maak een afspraak met onze technische adviseurs voor een vrijblijvend advies op maat.