Bring Your Own Device in de praktijk
BYOD
Hoera, uw school gaat digitaliseren! Na vele vergaderingen besluit uw school dat leerlingen of studenten voortaan hun eigen laptop, tablet of zelfs smartphone kunnen gebruiken voor het onderwijs. U bent overtuigd dat de voordelen van Bring Your Own Device (BYOD) groter zijn dan de nadelen.! Maar hoe brengt u dit in de praktijk?

Vormen van BYOD

Allereerst moet een onderwijsinstelling weten welke vorm van BYOD ze wil gebruiken, concludeert onderwijsstichting Kennisnet in haar rapport over BYOD. Gebruiken leerlingen hun apparaat alleen online, om bijvoorbeeld informatie op te zoeken? Dan is een goedwerkend wifi-verbinding en stroomnetwerk genoeg. Of kunnen leerlingen via hun laptop of tablet samenwerken in een digitale leeromgeving? Tenslotte stelt de inzet van BYOD voor het leren zelf specifieke eisen, afhankelijk van de opleiding.

Kosten

Naast die strategische keuze, kijkt een school natuurlijk ook naar de kosten en baten van BYOD. “Permanente beschikbaarheid van een pc voor alle studenten is vanuit de instelling onbetaalbaar”, constateert Kennisnet. Maar wanneer leerlingen hun eigen apparaten meenemen, zijn er minder computers op school nodig. De leerlingen kunnen wederom besparen doordat ze minder papieren boeken hoeven aan te schaffen.

Mevrouw, mijn laptop doet het niet

Een risico van BYOD is dat de les vaker wordt onderbroken door technische problemen. Gelukkig is de stroombelasting per lokaal goed te berekenen op basis van het aantal apparaten. Maar als elke leerling een ander apparaat gebruikt, met goedkope stroomadapters, kan een defect apparaat al snel leiden tot een algemene kortsluiting. Een mogelijke oplossing is het gebruik van verplaatsbare plafondzuilen met een extra stop. Ten eerste valt bij kortsluiting alleen die zuil uit, en niet de hele groep. Bovendien is een laptopzuil eenvoudig te resetten, zonder tussenkomst van een dure specialist.

De belasting van het wifi-netwerk is lastiger te voorspellen, waarschuwt Kennisnet in haar rapport. Er zullen piekmomenten onstaan, bijvoorbeeld tijdens pauzes of bij intensief gebruik van een zware toepassing. Of een bepaald lokaal kan een slecht wifi-signaal ontvangen. In zo’n geval kunnen verplaatsbare laptopzuilen naast stroomkabels, ook LAN-kabels bevatten. Dit garandeert een stabiele verbinding, waardoor de les ononderbroken door kan gaan.
Wilt u meer informatie over technische oplossingen rond BYOD? Kijk dan eens naar de plafondzuil en vloerzuil van Edupower .