ICT verstandig inkopen is een vak apart in het onderwijs. In sommige gevallen sluit het inkoopbeleid niet goed aan op de onderwijsvisie, in andere gevallen worden de kosten onbeheersbaar. Dat zijn de twee belangrijkste valkuilen waarvoor onderwijsstichting Kennisnet waarschuwt. Maar door in de planningsfase goed met leveranciers te overleggen, kunnen veel problemen voorkomen worden.

Een uitgebreide marktoriëntatie is essentieel voor goede inkoop. Grasduin gerust op internet, maar ga ook vrijblijvend in gesprek met leveranciers. Zo kunt u weloverwogen bepalen aan welke functionele behoeften uw inkoopbeleid moet voldoen. De adviseurs van Edupower komen graag bij u langs om uw specifieke situatie in kaart te brengen.

Nog een reden om af te spreken is dat kwaliteitsverschillen zichtbaar worden. “Voor ict geldt: goedkoop is vaak duurkoop”, aldus Kennisnet. In de bekabeling creëren goedkope, doorgeluste stekkerblokken vaak brandgevaar, stofnesten en ongedierte. Schoonmakers kunnen niet bij de opstelling en verplaatsen kost extra tijd. Bovendien wordt de meerwaarde van goede service en nazorg vaak vergeten bij het opstellen van een inkoopbeleid.

Daarom is het verstandig in het investeringsplan ook een onvoorziene post mee te nemen. Bij de aanschaf van nieuwe devices wordt de ondersteunende stroomvoorziening vaak vergeten. Bovendien kan bij de meeste producten altijd iets onverwacht kapot gaan voordat de afschrijvingstermijn gehaald is. Overigens geldt dat niet voor de laptopzuilen van Edupower. Dankzij de robuuste aluminium behuizing gaan deze een gebouwleven lang mee.

Door in gesprek te gaan met leveranciers, dienen oplossingen zich aan waar u als schoolbestuur niet direct aan denkt. Bijvoorbeeld het inbouwen van datakabels, USB-poorten of een installatieautomaat. Ook zijn er regelmatig nieuwe producten in aantocht, waar u in een gesprek of als abonnee op onze nieuwsbrief sneller weet van krijgt.

Gedurende een inkoopcyclus is het belangrijk de uitvoering te controleren en evalueren. Als leermiddelen weinig of niet gebruikt worden, dan is het belangrijk te achterhalen waarom niet. Staan er wel genoeg laptopzuilen in elke ruimte? Is onderwijskundig personeel bekend met het product en staan ze open voor de ingezette koers?  Ook na een aankoop kunt u altijd terecht bij Edupower voor advies.

In welke inkoopfase u nu zit, het is nooit te laat of te vroeg voor een vrijblijvend gesprek. Neem gerust contact op met onze adviseurs.