Zo’n zestig gedupeerde leerlingen van VMBO Maastricht hebben vanmiddag in de Tweede Kamer gesproken met Minister Slob van Onderwijs. Ze willen duidelijkheid over wat er met hun eindexamenresultaten gaat gebeuren nadat deze vrijdag door de inspectie ongeldig werden verklaard. De twee scholen hebben de in totaal 354 leerlingen centraal eindexamen laten doen terwijl het schoolexamen niet of onjuist is afgenomen.

De leerlingen hebben de minister spandoeken aangeboden met de namen van alle gedupeerden en teksten als: “Minister Slob, kom voor ons op!” en “Wij zijn geslaagd, VMBO Maastricht niet.” Gisteren hadden de leerlingen al geprotesteerd in Maastricht zelf. Ze zijn boos dat het schoolbestuur het zo ver heeft laten komen. Volgens leerlingen hebben ze lesstof gemist doordat docenten uitvielen. Het schoolbestuur zegt dat er alleen administratieve fouten zijn gemaakt.

Minister Slob zei maandag dat de scholen ‘zeer onverantwoord hebben gehandeld’. Hij beantwoordde vandaag vragen van een aantal leerlingen. Morgen moet er meer duidelijkheid komen over hoe de leerlingen alsnog hun diploma kunnen halen.

Voor elke leerling moet een oplossing op maat komen. Voor sommige leerlingen kan dit betekenen dat hun centrale eindexamenresultaat alsnog blijft staan. Ouders, leerlingen en schoolbestuur willen dat dit voor elke leerling geldt en dat alleen het schoolexamen wordt afgemaakt.

Gisteren kondigden zowel de Maastrichtse gemeenteraad als de landelijke VO-raad onderzoeken aan naar de oorzaak van het onvolledige schoolexamen. De VO-raad wil dit voor alle scholen onderzoeken, al benadrukt zij dat er tot nu toe geen problemen bekend zijn op andere scholen. Dit onderzoek moet in de herfst zijn afgerond.

De ouders van de gedupeerde leerlingen willen voor het einde van de zomervakantie een oplossing. 130 ouders eisen daarnaast een schadevergoeding van het schoolbestuur voor de kosten van geannuleerde vakanties, afgezegde bijbaantjes en andere vertragingsschade.