Ruim duizend brugklassers uit Haagse minimagezinnen beginnen het nieuwe schooljaar met een smartphone van de gemeente. Gisteren reikte staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken de eerste exemplaren uit. “Een smartphone is eigenlijk een van de basisvoorzieningen geworden”, aldus haar woordvoerder.

Veel middelbare scholen communiceren tegenwoordig met leerlingen via hun smartphone. Hoewel de meeste scholieren van hun ouders een telefoon krijgen, is dat voor minimagezinnen niet altijd mogelijk. Het Haagse initiatief moet voorkomen dat deze leerlingen in een sociaal isolement raken op school en belangrijke informatie missen.

Educatieve toepassingen

Scholen gebruiken apps op steeds meer verschillende manieren. Huiswerk en lesroosters worden vaak op de telefoon geraadpleegd (bijvoorbeeld via de app van Magister). Leerlingen bespreken daarnaast huiswerk via groepsapps en kunnen soms docenten op afstand om hulp vragen.

Daarnaast groeit het aanbod van educatieve apps. Zo kunnen docenten met Kahoot een quizvraag stellen op het digibord, waarop leerlingen kunnen ‘stemmen’ via hun smartphone. En in tegenstelling tot boeken of laptops, hebben leerlingen hun smartphone altijd bij zich.

Hanteer een duidelijk telefoonbeleid

Maar aan de constante aanwezigheid van de smartphone zijn ook nadelen verbonden. Spelletjes en appen met vriendjes leidt veel leerlingen af van de les of hun huiswerk. Ook kan het cyberpesten in de kaart spelen. Daarom kiest een aantal scholen juist voor het beperken van smartphonegebruik, en in sommige gevallen zelfs voor een algeheel verbod

Onderwijs- en ict-adviseur Kennisnet erkent dat de inzet van mobiele telefoons de betrokkenheid van leerlingen kan verhogen. Maar het is belangrijk dat scholen een duidelijk telefoonbeleid hanteren.

Flexibel opladen van smartphones

Een bijkomende uitdaging is het opladen en opbergen van smartphones op school. Wanneer deze op school worden ingezet, ontstaat er vraag naar extra oplaadpunten. Dat kan via flexibele oplaadpalen, oplossingen in het meubilair of speciale kluisjes. Bijvoorbeeld met de supersnelle 5A USB-lader

Maak een vrijblijvende afspraak met de adviseurs van Edupower om de mogelijkheden te bespreken.